„Am dorit să încurajăm mersul pe bicicletă ca modalitate de transport mai sănătoasă, mai rapidă şi nepoluantă.”

1~25Interviul acordat de Klaus Iohannis, Primarul Municipiului Sibiu

Orașul Sibiu fost primul oraș din România declarat Capitală Culturală a Europei, în 2007. Clădirile sale de patrimoniu și numeroasele manifestări artistice găzduite îl mențin ca unul din cele mai importante centre culturale ale României. Sibiul are o populație de 150.000 de locuitori, dar primește anual sute de mii de turisti. Asigurarea unei mobilități durabile este o necesitate pentru viziunea de dezvoltare a acestui oraș.

 

Club Metropolitan: Tema Săptămânii Mobilităţii din acest an este îmbunătăţirea calităţii aerului prin alegerea unei metode de mobilitate cât mai puţin poluante. Care sunt măsurile şi proiectele promovate de Primăria Sibiu în acest sens?

Klaus Iohannis: Unul dintre proiectele pe care le-am promovat încă din 2009 în Sibiu este crearea unei reţele de piste pentru biciclete care să poată fi folosite nu numai pentru agrement, ci şi utilitar. Astfel din 2009 şi până în prezent am amenajat prin marcare aproape 60 de km de piste pentru biciclete care leagă artere principale şi secundare din cartierele Sibiului cu centrul, dar şi cartierele între ele.

12~24Proiectul de creare a acestor piste pentru biciclete va continua. Prin amenajarea lor am dorit să încurajăm mersul pe bicicletă ca modalitate de transport mai sănătoasă, mai rapidă şi nepoluantă.

Un alt doilea proiect derulat în acest sens este cel iniţiat de SC TURSIB SA, societatea de transport public din Sibiu a cărui acţionar unic este Consiliul Local. Din 2006, Tursib a început modernizarea flotei de autobuze, prin achiziţia a peste 30 de mijloace de transport noi, dotate cu motoare mai puţin poluante, îmbunătăţind astfel calitatea aerului. De asemenea, am regândit întreg planul de transport public local, planificând rutele şi cursele astfel încât să fie eficiente. În paralel, Tursib a desfăşurat o serie de campanii de conştientizare a publicului cu privire la avantajele transportului public comparativ cu transportul cu autovehiculul propriu. În acelaşi sens, societatea de transport parcurge procedurile de mutare a bazei la periferia oraşului, un proiect foarte ambiţios care se va concretiza în anii următori.

 

Club Metropolitan: Aveţi în vedere măsuri care vizează descurajarea transportului rutier individual în oraş?

iohannisKlaus Iohannis: Un transport public performant, punctual şi confortabil atrage publicul, pasagerii înţelegând avantajele acestei modalităţi de transport în oraş faţă de transportul cu maşina personală. Tursib a parcurs paşi serioşi în acest sens, societatea oferind în prezent servicii de bună calitate, respectând orarele de sosire în staţie şi îmbunătăţind continuu condiţiile de călătorie.

Continuarea eforturilor, în sensul creşterii calităţii serviciilor oferite de transportul public local, va încuraja utilizarea acestei modalităţi de transport.

 

Club Metropolitan: Ce acţiuni specifice sunt planificate în oraşul dumneavoastră în Săptămâna Mobilităţii?

Klaus Iohannis: Societatea de transport public Tursib va produce şi difuza pe parcursul acestei săptămâni un film despre transportul public în oraşul nostru şi despre oraş în general, acesta urmând să fie transmis UITP. De asemenea, pe perioada acestei campanii, Tursib va afişa în mijloacele de transport fotografii care să ilustreze obiectivele acestei campanii. Acestea vor transmite mesaje precum „Oraşele inteligente cresc cu transportul public” sau „Comunităţile cresc împreună cu transportul public”, acestea făcând parte din proiectul Tursib de a fideliza pasagerii şi de a atrage noi clienţi.

Campania va consta şi într-un concurs de fotografie care se va desfăşura pe parcursul unei luni, în perioada 16 septembrie – 15 octombrie. Sibienii sunt invitaţi să facă fotografii care să ilustreze imaginea transportului public în oraşul nostru şi să le transmită pe contul Instagram al Tursib.

În perioada 16-22 septembrie, în intervalul orar 13-14, Tursib va oferi călătorilor posibilitatea de a utiliza gratuit mijloacele de transport public.

 

Foto: Primaria Sibiu